diumenge, 26 de maig del 2013

Li i altres relats.- Nikos Kavadias


Nikos Kavadias 
Li i altres relats 
(la fitxa del llibre i l'autor fitxat al web de l'editorial)
Traduïts del grec per Jaume Almirall
Club Editor


Vaig saber del llibre aquí en el bloc, en l'entrada del Sant Jordi d'enguany. Que no sé per què vinc, que no em fa més que induir a la despesa, aquest bloc.
Aquest i un altre de la mateixa col·lecció em van agradar pel disseny de la coberta. Senzilla, directa, suggeridora: una porta oberta, com les que obria Ibáñez Serrador en blanc i negre quan jo era jovenet.
En agafar-lo en la fira, em va semblar adequada la seva grandària per a la lectura en l'autobús i aconseguir no pensar que estic malgastant la meva vida treballant en lloc de vagassejar, ronsejar, galvanejar, gallofejar, mandrejar...,* tan de bon matí.
El primer conte, la història que dóna títol al llibre, em va fer passar del cafè matiner: em vaig asseure en un banc al carrer i el vaig acabar. Vaig arribar justet al treball. Però en un núvol. Te'n diuen que és un escriptor mariner que parla del mar. I el mar sí surt en el llibre. Sí viuen en ell els personatges. Sí hi vénen i van les ones i les persones.
Mitja hora, o una mica més, si el paladeges. Una vida. Un drac. 
Els altres dos contes parlen de la guerra. Un, sota la pluja, molta aigua per a una mula. I el tercer, una carta. Al seu cavall. Curtets.
L'altra meitat del llibre és una anàlisi de la figura del Kavadias: la seva literatura i la seva vida. Interessant perquè et fa ganes de llegir la resta dels seus llibres. 
Ineludible el conte de Li, no us el perdeu. 

* No debades, en castellà, ramonear.

5 comentaris:

  1. Potser jo també hauré de deixar de seguir aquest blog. Ara no sé si comprar-me demà "la vida interior de las plantes de interior" o "Li i altres relats" Tots dos no, no puc.

    ResponElimina
  2. Gràcies cavaliere!!!! casualment el de les plantes sí que va caure per Sant Jordi però aquest no! (coses que té la vida!) però desrpés d'aquesta entrada caurà aviat!!!

    ResponElimina
  3. Tota una invitació a vagassejar, ronsejar, galvanejar, gallofejar, mandrejar i, fins i tot, ramonejar (si se'm permet el barbarisme).
    A la vora del mar o allà on sigui...

    ResponElimina
  4. Pots fer el que vulgues, però de barbarismes només aquests

    ResponElimina