diumenge, 19 de maig del 2013

Sobre el dibujo | John Berger


Sobre el dibujo
John Berger
Traducció al castellà de Pilar Vázquez
Editorial Gustavo Gili
Barcelona, 2012


Ací s'arrepleguen una sèrie d'assajos, cartes, poemes... del Berger que reflexionen sobre el dibuix (1960-2004). I, com en altres llibres seus, els escrits estan acompanyats de dibuixos (del Berger, però també del seu fill, de Van Gog, etc.).

El llibre comenca amb un article sobre el dibuix del natural:

"Para el artista dibujar es descubrir... Es el acto mismo de dibujar lo que fuerza al artista a mirar el objeto que tiene delante, a diseccionarlo y volverlo a unir en su imaginación..."

Diu del dibuix en general, quan està realitzant-ne un de son pare mort:

"Una fotografía es estática porque ha detenido el tiempo. Un dibujo o una pintura son estáticos porque abarcan el tiempo".

Ens parla del dibuix en Van Gog, Juan Muñoz, en Watteau... Del dibuix en l'art primitiu (de les coves de Chauvet), de dibuixos seus... de l'acte de dibuixar:

 “Todos los artistas descubren que dibujar, cuando se trata de una actividad compulsiva, es un proceso recíproco. Dibujar no es sólo medir y disponer en el papel, sino que también es recibir. Cuando la intensidad de mirar alcanza cierto grado, uno se da cuenta de que una energía igualmente intensa avanza hacia él en la apariencia de lo que se está escudriñando (…) El encuentro de estas dos energías, su diálogo, no tiene la forma de preguntas y respuestas. Se trata más bien de una diálogo feroz e inarticulado. Hace falta fe para mantenerlo. Es semejante a excavar un túnel en la oscuridad, excavar bajo lo aparente."

Com sempe, l'escriptura i el posicionament del Berger davant del món i l'art m'han captivat: tant com a crític que com a narrador (i fins i tot com a dibuixant), em sembla molt bo. Després de llegir aquestes reflexions, de segur miraré d'una altra manera, almenys més reflexiva, un dibuix.

......................................................................
Dues novel·les? del Berger que m'han agradat moltíssim:
. D'A a X (L'Hora del Lector el va dedicar un programa i Arts Santa Mònica una expo)
. El cuaderno de Bento

3 comentaris:

  1. Un crac el Berger: elegant, contundent, compromès, amb la saviesa d'haver escoltat molt i haver mirat tant...
    A mi aquest llibre em va deixar les ganes de llegir la resta d'assajos que té publicats Gustavo Gili.

    ResponElimina
  2. Gràcies elPac, els tinc tots pendents!!!

    ResponElimina
  3. "Una fotografía es estática porque ha detenido el tiempo. Un dibujo o una pintura son estáticos porque abarcan el tiempo": Una reflexió molt subtil.

    ...I una molt bona recomanació, elPac. Gràcies.

    ResponElimina