dimarts, 9 de març del 2010

dos autors de novel·la negra, innovadors: Fred Vargas i John Connolly (i 2)


2) I l'altra innovadora és la francesa Fred Vargas.

(A L'hora del lector, l'Antich la va donar a conèixer.) Està considerada com a una de les millors novel·listes franceses actuals, independentment de gèneres novel·lístics.
Com el Connolly, la majoria de les seues obres tenen un comissari protagonista, ací és l'Adamsberg (introspectiu, surrealista, observador, fantasiós...), però no en totes. També els seus companys són uns personatges memorables. El millor de les seues novel·les: la introinspecció dels personatges i la relació amb l'entorn.
Però el que més m'ha sorprés d'aquesta escriptora, a banda de la seua ironia i el seu humor, és la capacitat que té com a narradora amb un estil literari impecable.

Els seus llibres:
- El hombre de los círculos azules
- Más allà, a la derecha
- Que se levanten los muertos
- Huye rápido, vete lejos
- Sin hogar ni lugar
- Los que van a morir te saludan
- El hombre al revés
- Bajo los vientos de Neptuno
- La tercera verge
- Un lloc incert

(He escrit els títols segons l'edició que tinc: en castellà, Siruela; en català, Amsterdam.)

Amb aquesta genial novel·lista, la meua trajectòria va començar amb La tercera verge (per a mi, la millor) i, en acabat, vaig anar cap al darrere i a esperar, amb ansietat durant massa mesos, l'última entrega Un lloc incert (2009).

2 comentaris:

  1. He sentit dir que la millor novel.la de Fred Vargas és "Un lloc incert", però seguiré la teva recomanació i m'iniciaré amb " La tercera Verge"

    Gràcies, elPac

    ResponElimina
  2. Un lloc incert també està molt bé, però trobe que per a començar amb la Fred és millor La tercera verge per a copsar ben bé la personalitat del comissari Adamsberg i la seua cosmologia. De tota manera, crec que cap de les dues et defraudarà.

    ResponElimina