diumenge, 6 de febrer del 2011

Proposta: "Cadàver exquisit IV"

Un cadàver a les golfes
Eodl Sbö (els orfes del senyor Boix)
Edicions de L’ocell de foc

Quan vam fer la broma, el 28/12 (dia dels innocents), de fer l'entrada d'un llibre fictici (http://elsorfesdelsenyorboix.blogspot.com/2010/12/un-cadaver-les-golfes-eodl-sbo.html), vàreu dir alguns dels orfes si podríem fer un cadàver exquisit amb aquesta idea. Immediatament, ens vam acomboiar en el projecte.

Consistiria a fer cadascun dels participants (no cal que siguen 13 personatges, com proposàvem al post) un monòleg interior d'un dels personatges: qui creu, ell/a, que és el cadàver, quines raons té per a considerar-ho així, la seua implicació en la història, etc. Aquests serien els fullets intercanviables, que conformarien el nus del relat. Els participants rebrien el plantejament de la història, i ells assumirien els diferents personatges (potser, tampoc no cal perfilar els personatges per tal de donar més llibertat d'escriptura i d'argument a la gent que s'avinga a participar-hi).

Com diem al post, el plantejament de la història ja estaria fet, així com el desenllaç (aquest, clar, s'hauria de fer una vegada recollides totes les aportacions individuals). _____________________________________________________________________

Llibre-objecte:
Per començar hem de dir que no es tracta d’una novel·la negra o de misteri, malgrat el seu títol.
El que menys importa és la trama, la qual és ben senzilla: En un casalot, uns xiquets, que han pujat a les golfes per tal de jugar entre andròmines i mobles polsegosos, troben un cadàver, i n’abaixen esvalotats. Els adults que hi ha a casa tracten de fer-los creure que són imaginacions seues (Però tots són conscients que diuen la veritat, i cadascú d’ells té motius per a saber que és cert i té al cap un cadàver diferent!).

El llibre(?) és un estoig que conté una introducció (el plantejament que hem descrit abans) i un desenllaç, i, enmig, uns capítols/fascicles, sense numerar i solts. En cadascú d’ells, un personatge fa una introspecció sobre la seua relació amb el cadàver que creu que hi ha a les golfes. Aquests quadernets, segons l’ordre en que els col·loques, contaran una història col·lectiva i faran una interrelació ben diferent. La mateixa realitat existeix diverses i diferents vegades. Entre totes aquestes aportacions es crearien, barrejant-les, diferents històries.
Cada fascicle tindria un estilisme diferent (per això, una colla d’autors amagada sota el pseudònim Eodl Sbö, amb escriptures diverses: barroca, naïf, quirúrgica, lineal, difícil, senzilla, caòtica..., depenent del personatge que cadascú tria).

Si s'accepta aquesta proposta, totes i tots aquells que hi vulguen participar ho fan saber, perfa, en els comentaris de l'entrada o enviant un e-mail als orfes, i rebran el plantejament ja escrit de la història.

Ànim i a apuntar-s'hi!!!

_____________________________________________________________________

PUBLICAT A edicions de l'ocell de foc EL 28 DE MAIG DE 2011

22 comentaris:

  1. Sícoris-elPac,
    que puc participar-hi?

    ResponElimina
  2. Benvolgut cavaller vermell: ni tan sols cal que truqueu a la porta. Feu acte de presència com i quan vulgueu.
    (I això va per tothom, que quants més serem, més riurem...)

    ResponElimina
  3. Goig, joia!
    5,ja en som 5!
    Gràcies.

    Ànim, en necessitem més: Sí, et necessitem a tu.

    ResponElimina
  4. 7,ja en som 7!
    Gràcies. Rien ne va plus?

    ResponElimina
  5. Ja fa dies que està obert el termini de recepció de monòlegs per al nostre C-IV!
    Ah, que jo ho sabíeu!

    ResponElimina
  6. M'hi vaig posar fa uns dies, avui ho he reprès i potser m'estic embolicant massa. Intentaré sintetizar-ho.
    Jo que no sé escriure, imitar a l'Agatha Christie es molt engrescador.

    ResponElimina
  7. Isabel, no cal sintetizar massa. Al ser un monòleg pot ser l'escriptura d'uns pensaments erràtics; vull dir que no és necessari que tinga molta coherència externa (si tens clar quin plantejament vols donar-li), i quant a la llargària, millor que siga llarg que no pas massa curt. Segur que ho faràs (farem) molt bé com el cadàver II (almenys a mi aquelles em van semblar unes aportacions ben correctes i llegibles. Ànim!, que de ben segur això quedarà molt bé! I no ens rendirem!

    ResponElimina
  8. jo també estic a mitges....

    ResponElimina
  9. Gràcies, miu! (i a tots!)

    ResponElimina
  10. Ja van arribant a la nostra "redacció" monòlegs del cadàver a les golfes! Això ja s'ha posat en marxa. No li donarem treva, a per ell!
    Ànim, òrfenes i orfes!

    ResponElimina
  11. il cavaliere rosso ens informa que "Edicions de l'ocell de foc" es complaurà en preparar i enviar una luxosa i acurada (i bonica!) edició én carn i ossos (això no cal dir-ho), gratuïta per als primers 13 participants/criminals/assassins del nostre "Un cadàver a les golfes" (IV de la col·lecció).

    ResponElimina
  12. Es rumoreja, hem sentit, es diu
    (entre les bigues d'aquestes
    golfes se sent tot) que està preparant-se,
    fins i tot, una selecció musical
    que acompanyarà les terribles
    desventures del nostre
    IV cadàver.

    18 de febrer de 2011 23:30

    ResponElimina
  13. caram... ens esteu generant una expectatives...

    Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  14. No tots els orfes s'han adherit a la proposta del cadàver IV, però entre col·laboracions d'amigues i amics i alguns orfes que fins i tot estan enviant-ne més d'un, ja en tenim uns quants! No us rendiu.
    Això s'anima.

    ResponElimina
  15. Companyes i companys: Al comentari anterior hem dit que alguns dels participants n'han enviat més d'un, de monòlegs. No cal dir que podeu enviar-ne els que desitgeu.

    I hi ha alguna proposta més, per si algú la vol aprofitar: "També podria fer-se un exercici d'estil de tipus perspectivista en el qual el participant presentaria, no una, sinó dues versions de la història narrades per dos personatges diferents. Això implicaria que no només els punts de vista haurien d'oferir un cert contrast entre un punt de vista i l'altre; també el to i el llenguatge donarien fe d'aquesta disparitat."

    ResponElimina
  16. Amigues, amics: Us recordem que podeu seguir enviant els vostres monòlegs per al cadàver exquisit IV.
    Animeu-vos! Ja veureu com el resultat valdrà la pena...

    ResponElimina
  17. Amigues i amics: Arribats a aquest punt hem de comunicar-vos que ja no ens arriben més monòlegs (en tenim 14), i per tant comencem a pensar en un possible desenllaç per a la nostra història. Si qualsevol dels orfes o amics vol aportar-hi idees, només ha d'enviar les seues propostes al nostre correu.

    L'aventura continua...

    ResponElimina
  18. He arribat a casa a 2/4 de 4 de la tarda i oh sorpresa, tenia 2 "paperets" de correus!! fantàstic, he pensat jo!! el paquet que esperava d'una subscripció feta , i l'altre???

    Així que he pogut he anat corrent a correus, amb els nervis m'he equivocat de botonet (Enviar enlloc de recollir), o sigui 2 cues... però ha valgut la pena, m'han lliurat un paquet verd, l'he obert immediatament, quina meravella, quina obra d'art, quina delicadesa... l'he tornat a guardar dins la bossa i he continuat la meva vida. Al arribar a casa, mentre el sopar feia xup-xup l'he tornat a obrir i me l'he mirat de cap a baix: SOU UNS ARTISTES!! tot és perfecte, les tapes exteriors, les enquadernacions, l'embolcall dels relats, les fotos....no l'he llegit, necessitava intimitat.

    Ara fa una bona estona, quan les meves animetes han entrat al món del somnis i el silenci a fet acte de presència, m'he estarrufat al silló reclinable i m'he llegit tota l'obra... quin nivell!!!

    I el finaaaal, quin finaaaal, mare meva!!!!

    no sé que dir-vos elPac, Sícoris.... moltíssimes gràcies (no sé si hi ha més col.laboradors?), sou uns cracks!!!! és un plaer constant formar part d'aquest blog!!!

    ResponElimina
  19. Benvollguda amiga miu:
    Volem agrair el teu entusiasme pel Cadàver Exquisit IV. Però volem aclarir dues cosetes:
    - En aquesta ocasió i per ordre alfabètic, Eodl Sbö són:

    ∙ Anna (miu)
    ∙ E
    ∙ elPac
    ∙ il cavaliere rosso
    ∙ Isabel
    ∙ M&M
    ∙ Sícoris
    ∙ Til·la

    - Estem preparant una edició digital del Cadàver Exquisit IV que ficarem a l'abast de la resta dels orfes que no ha pogut participar, encara que qualsevol jutge no dubtaria en considerar còmplices.

    Novament, gràcies a totes i tots. El plaer és nostre.

    ResponElimina