dimecres, 10 d’agost del 2011

El infinito viajar.- Claudio Magris


El infinito viajar
Claudio Magris
traduc. Pilar García Colmenarejo
Anagrama




Llibre que recull vora quaranta cròniques de viatges al llarg de dues dècades, ordenades geogràficament.

En el prefaci del llibre, escrit per l'autor, s'esmenta un defecte: algunes cròniques estan escrites en un passat amb una visió que després ha canviat substancialment (l'antiga URSS, Alemanya abans de la caiguda del Mur...), així que Magris és conscient del que va escriure fa temps i ja no hi és; tot i així torna a publicar-ho. Tanmateix aquest magnífic prefaci és el millor de tot el llibre i la millor crònica i anàlisi d'aquest infinit viatjar. No us el podeu perdre, el prefaci: en ell Magris analitza les diferents concepcions del viatge, de la relació del viatjar amb l'escriptura, dels paisatges i els objectes amb la gent, etc. Per a Magris, "viure, viatjar i escriure" són tres cares d'una única experiència.

Quant a les cròniques, la majoria d'Europa, encara que també estan Xina, Vietnam..., no són tan sorprenents com a El Danubi (però trobem Trieste, Marisa Madieri...). Ara bé, sí hi són la seua impecable manera d'expressió, la seua elaborada escriptura, la seua enorme tasca literària, la seua anàlisi constant del que està veient i escoltant, i recordant.

9 comentaris:

  1. Gràcies elPac, tinc el Danubi a punt de començar, però aquest el poso a la cistella de tardor!!

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb tu: el prefaci és un petit assaig, boníssim, que planteja la dualitat clàssic/modern a l'hora d'abordar el viatge(i la vida), i està farcit de referències filosòfiques i literàries.

    ResponElimina
  3. Pac

    Recomanes "El danubi"?

    Fa molt temps que el tinc pendent i sempre el vaig deixant...

    T.

    ResponElimina
  4. Toni, jo recomane El Danubi de totes totes. Torne a dir allò que deia en l'entrada: "Molt recomanable per a aquells que estimen els llibres amb substància, no gens fàcils de llegir, que t'obliguen a estar amb els cinc sentits, però que t'aporten gaudi i cultura". Desistiu de llegir-lo a l'autobús o al metro.

    ResponElimina
  5. he d'anar contra el consell d'elPac,
    no desistiu mai de llegir
    fins i tot al bus...

    ResponElimina
  6. us informe que el teatre tantaranta del 15 de desembre al 8 de gener s’interpretara un text de claudio magri : vostè ja ho entendra

    ResponElimina
  7. elPac, gràcies. Estic gaudint de l´"Infinit viatjar" d'en Claudio Magris.
    L'he demanat a la biblioteca i me'l han deixat en català, traduït per l'Anna Casassas, magnífica com sempre.
    I aquests dies que estem tancadets a casa, és fantàstic fer volar la imaginació i viatjar ven lluny..

    ResponElimina
  8. Quin mal d'ulls!!.Vull dir "ben lluny"...

    ResponElimina